Kanteleet

Kanteleet
Kanteleet
Järjestys:
Kantele, ikivanha suomalainen kielisoitin, on kiistaton osa Suomen musiikillista rikkautta jo vuosisatojen ajalta. Tämä ainutlaatuinen soitin on valmistettu yleensä puusta ja varustettu useilla kielillä, muodoltaan tyypillisesti soikea tai soikionmuotoinen. Sitä soitetaan perinteisesti joko pystyasennossa ollessaan polven päällä tai sylissä pidettäessä.

Kanteleen historia juontaa juurensa muinaiseen Suomeen, missä sitä käytettiin rituaaleissa ja viihteessä. Alkuperäiset kanteleet olivat yksinkertaisempia ja niissä oli vähemmän kieliä, mutta ajan myötä soitinta kehitettiin monipuolisemmaksi ja monikielisemmäksi.

Kanteleet vaihtelevat kooltaan ja muodoltaan pienistä matkakanteleista suurempiin konserttikanteleihin. Lisäksi on olemassa moderneja sähkökanteleita, jotka antavat uusia ulottuvuuksia tämän perinteikkään soittimen käyttöön.

Nykyään kantele on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja sitä soitetaan niin kansanmusiikissa kuin nykyaikaisemmissakin musiikkityyleissä. Kanteleen kauniin äänen ja monipuolisten mahdollisuuksien ansiosta se on ansainnut arvostetun aseman sekä Suomessa että kansainvälisesti.